maandag 7 december 2009

Museum voor Moderne Kunst Arnhem







In oktober ben ik samen met Wieke naar het Museum voor Moderne Kunsten in Arnhem geweerst. Het eerste wat we zagen toen we binnen kwamen was het werk van Karen Sargsyan. Zij heeft dit van papier gemaakt. Ik vond dit echt heel indrukwekkend. Hoe het allemaal in elkaar zit enz echt super vet. Je ziet bij dit gezicht ook de verschillende lagen en dieptes echt super goed. Ik liep toevallig het museum in en wist niet dat haar werk tentoongesteld werd, maar ik ben blij dat ik naar binnen ben gelopen want dit was zeker de moeite waard.

vrijdag 13 november 2009

Vrijekeuzeactiviteit




Voor mijn vrijekeuze activiteit heb ik de kamer van mijn nichtje geschilderd. Het ontwerp was als vervolg op de lessen van Roel 2D. Ik heb de goede verhoudingen gebruikt, lijnen, cijfers en letters. Eerst begon ik gewoon te schetsen en ben toen op het bovenste ontwerp gekomen. Toen kwam mijn tante met het idee om de naam en geboortedatum van mijn nichtje te vewerken in de schildering. Ik was eerst van plan om paarse tinten te gebruiken met af en toe wat rood en donker blauw erin. Omdat dat een beetje somber werd heb ik toch voor wat vrolijkere kleuren gekozen. Deze kleuren komen ook terug in het gordijn. Ik heb tape tussen de vlakken gedaan zodat er wat meer ruimte ontstond en dat het niet te veel kleur op elkaar werd.
Ik ben erg tevreden met het resultaat.

zondag 1 november 2009

Reflecterend stuk museum en 3 artikelen, Portfolio tdk

Dit is mijn reflecterend stuk, hier schrijf ik over wat ik allemaal heb geleerd, wat voor nieuwe denkbeelden ik heb gecreëerd, wat mij heeft geïnspireerd en wat nieuw voor mij was.
Kunst kan onverwachts zijn. Soms denk je dat je weet wat je ziet maar dan is dat alleen de buiten laag, je weet nog niet wat zich daarbinnen afspeelt. Vaak zit achter kunst veel meer dan dat wij denken. We vinden het mooi wat we zien maar met het verhaal erachter versterkt het nog meer wat je ziet. Wat nieuw voor mij was, was dat sommige kunst van dichtbij helemaal niet zo afgewerkt hoeft te zijn als wij denken. Ik begreep het in het begin echt niet. Van een afstand waren de lijnen zo duidelijk, en toen ik dichtbij stond was dat helemaal niet meer zo. Het was absoluut niet lelijk, maar gaf wel een andere sfeer weer. Dat onafgewerkte heeft soms juist zijn charmes. Soms maakt dat onafgemaakt het beeld ook duidelijker.

Ik heb geprobeerd om met een lege gedachte over kunst naar het museum te gaan, en zo alles in me op te nemen zonder dat ik meteen een oordeel klaar heb. Dus met een vrije en lege geest ben ik naar kunst gaan kijken. Zo begin je echt helemaal onder aan en heb je nog geen voor- of afkeur voor bepaalde kunst. Daardoor stond ik meer open voor de kunst en ging ik er anders naar kijken. Het is moeilijk om niet meteen al een mening klaar te hebben, nou ben ik niet zo iemand die meteen zegt dat vind ik mooi en dat vind ik lelijk. Ik kijk altijd heel goed naar de kunst en doe onderzoek voordat ik een mening vorm.

Een artikel over Koen Delaere heeft mij erg geïnspireerd. Hij vertelt hierin hoe hij te werk gaat en dat spreekt me erg aan. Ik heb vaak dat ik bezig ben met een schilderij en als ik vindt dat het goed is stop ik. Hij legt dus zijn werk onaf weg en pakt het later weer en corrigeert het en gaat er verder aan werken. Ik denk dat je zo veel spannendere schilderijen maakt, verder komt en weer vers naar het schilderij kijkt waardoor je weer andere dingen gaat zien. Zijn materialengebruik is ook heel breed net zoals zijn technieken wat zijn schilderijen zo spannend maakt. Ik denk dat ik hier veel van kan leren om het beeld nog spannender te maken en nog meer te spelen met verschillende materialen. Wat Delaere maakt is abstract en dat trekt mij wel. Ik hou er van als je vaker moet kijken om meer te zien te komen, of als het zelf niks voorstelt en je het zelf mag bedenken wat je ziet. Ik vind het heerlijk om mijn geest de vrije loop te laten gaan. Heerlijk doordenken over wat jij nou denkt te zien, wat de kunstenaar nou zou willen overbrengen. Hoe hij zich erbij voelde en wat de achtergrond ervan is.

Kunst is niet zo oppervlakkig en vaag als veel mensen denken. Het is vaak diepgaand, alleen veel mensen weten dat niet omdat ze niet de moeite nemen om erachter te komen wat er achter kunst schuilt. Sommige mensen weten niet hoeveel betekenis achter kunst kan schuilen.

Het mooie aan kunst is, is dat het zo breed is. Hoeveel mensen wel niet onbewust worden meegesleurd in kunst. Of een deel uitmaken van de kunst. Zonder dat ze dat beseffen. Of een inspiratiebron voor de kunstenaars zijn. En wat ik ook zo indrukwekkend vind zijn de inspiratie bronnen van de kunstenaars, die kunnen zo verschillen. Voor de kunstenaars kan een inspiratiebron een hedendaags voorwerp zijn, en dat kan dan weer verschillen tussen klein en groot. Zo mooi dat het zo voor de hand liggend is maar niemand er op kan komen. De kunstenaars doen onderzoek naar het voorwerp en verzinnen allemaal dingen wat ze wel niet met dat voorwerp kunnen doen. Zo knap hoe kunstenaars ons maar blijven verrassen en elke keer met weer wat anders komen en nieuwe ideeën en gedachtegangen hebben. Kunst blijft zo vernieuwend. Soms is het ook weer iets ouds wat ze weer oppakken en vernieuwen in een nieuw jasje steken.

Kunst kan ook heel erg intens zijn, de kunstenaars zijn er dag en nacht mee bezig en leggen hun hele ziel en zaligheid erin. Mensen begrijpen soms niet hoe kwetsbaar dat kan zijn. Sommige kunstenaars leggen hun hele leven erin en geven zichzelf helemaal bloot. Iedereen bekijkt dat en geeft een eigen mening wat soms heel kwetsend kan zijn voor de kunstenaar. Men roept maar wat, maar men zou eigenlijk twee keer goed moeten kijken en nadenken en dan pas zeggen wat hij/zij er echt ervan vindt.

Kunst kan je zoveel gevoel laten opdoen. En kunst kan je soms ook zo laten meeslepen. Door de indeling van de tentoonstelling hoe het eruit ziet en wat voor een sfeer hangt er. De manier waarop het kunstwerk gepresenteerd wordt. Sommige kunstenaars willen jou ook laten voelen wat zij voelden toen zij het kunstwerk maakten. Omdat het soms zo intiem is voor een kunstenaar en hij dat met ons wil delen is het knap als hij ook het gevoel over kan brengen wat hij voelde toen hij ermee bezig was. Ik heb wel een gehad dat ik een rilling kreeg toen ik het kunstwerk zag. De kunstenaar wil je dat laten voelen, en dat is heel knap als dat lukt. Het artikel intens portret van een familie is zo’n voorbeeld. Purchas heeft haar familie gebruikt en is heel knap bezig geweest. Als ik het artikel lees krijg ik al zo’n gevoel erbij, moet je nagaan als je de foto’s erbij ziet en het verhaal erachter leest.

Hoeveel hedendaagse dingen worden gebruikt als inspiratie in de kunst. Zoals levens, materialen, personen. Je moet het maar bedenken om dat als inspiratiebronnen te gebruiken. Ik kijk elke keer weer op als ik iets lees over een kunstenaar en de materialen waar hij mee bezig is, bijvoorbeeld Henk Lippink. Hij heeft knopen verzamelt en geprobeerd om achter de geschiedenis van de knopen te komen, en heeft zo de knopen een heel nieuw leven gegeven. Het mooie was dat hij gewone ogenschijnlijke waardeloze dingen gebruikten en daar weer een heel nieuwe iets van maakte. En sommige aparte knopen waren dan weer een inspiratie bron voor hem. Ik heb zo een hele nieuwe blik gecreëerd op hedendaagse voorwerpen, en ik ben anders naar voorwerpen gaan kijken.

Wat ik geleerd heb is, dat als ik naar een kunstwerk kijk, ik meestal een mening vorm. Als ik het verhaal erachter lees of in een boek of op internet en ik dus onderzoek doe naar het kunstwerk, mijn mening sowieso wordt uitgebreid omdat er veel meer bij komt kijken dan dat ik denk. Ik bekijk het kunstwerk meestal meerdere malen, maar ik kan niet alles verklaren wat er gebeurd in het kunstwerk. Daarom is de beschrijving van de kunstenaar en de gedachte daar achter heel belangrijk, want zo wordt het beeld veel duidelijker en kan ik het beter verklaren. Ik dacht dat als ik naar het kunstwerk keek dat ik dan wel genoeg zag, maar dat is dus niet zo. Het is heel belangrijk dat je de achtergrond van het kunstwerk weet. Ik moet echt vaker en beter naar het kunstwerk kijken en onderzoek doen naar de beschrijving van het kunstwerk.

­­­Bij het Van Abbe museum was er een tentoonstelling van Zidane. Ik hou helemaal niet van voetbal maar die kunstenaars hebben mijn ogen geopend. Er hing een groot scherm met daar een voetbalwedstrijd afgespeeld, alleen was er op Zidane ingezoomd. Je ziet heel goed zijn manieren en handgebaren. Het geluid dat je hoort is heel erg toepasselijk. Hoe hij ademt en hoe hij de bal aanneemt . Het is net alsof je meebeweegt met Zidane. Zij hebben voetbal laten zien op een hele andere manier, en dat trok mij heel erg. Ik sta nu meer open voor kunst waar ik anders niet echt voor zou vallen. Ik geef nu alles een kans en bekijk het goed.

woensdag 23 september 2009

Van Abbemuseum

Toen wij in het van Abbemuseum waren was er een triotentoonstelling van Lynda Benglis, Jo Bear en Jutta Koether.

Lynda Benglis

Hele mooie aparte vormen met soms ook raar kleurgebruik waardoor het soms echt weer bijna afstotelijk was. Maar ook de combinatie tussen bijna echt afstotelijk en de heel rustige en bijna saaie kleuren. Ze heeft ook allemaal verschillende materialen gebruikt wat ook elke keer weer echt een heel apart en indrukwekkend effect gaf. Ze is daar ook verder op in gegaan en heeft laten zien wat voor een vette effecten dat heeft.








Jo Bear

In het begin van haar tentoonstelling zie je twee witte doeken met een zwarte rand eromheen. Daar blijf je gewoon naar kijken, wat het is zo simpel maar zo indrukwekkend. Daarna zie je allemaal figuratieve schilderijen. Toen we de schilderijen aan het bekijken waren vond ik het moeilijk om nou precies te zien wat ze wilde laten zien in haar schilderijen. Maar wat ze wilde is: de maatschappelijke werkelijkheid te verbinden met de illusie van het schilderij. Ik vond de schilderijen echt heel interessant,
er gebeurd veel in de schilderijen. Ik vond vooral ook delen uit het schilderij waren echt heel pakkend en echt super gedetailleerd weergegeven. Wat ook mooi was om te zien was dat van dichtbij dat sommige delen van het schilderij helemaal niet zo netjes waren geschilderd.





Jutta Koether

Haar zwarte schilderingen ware heel spannend gemaakt. Het leek wel alsof er een soort van lijm over het doek was gegoten en er zaten punaises door heen en aan de onder kant van het schilderij zag je de kopjes van de punaises en aan de bovenkant staken alle puntjes door het doek.

Haar schilderijen waren met veel kleur. Je moet van die kleuren houden anders kan je er niet rustig naar kijken. Deze schilderijen waren heel druk. Er gebeurde veel op het doek wat het zo interessant maakte. Je werd van links naar rechts getrokken en dan zag ik beneden op het doek weer wat moois getekend. Het was heel simpel geschilderd maar het zag er zo duidelijk uit. Je zag meteen wat het was door maar een paar kwast strepen. Ondanks dat de ondergrond heel druk was met veel verschillende lagen.




Op de wand waren allemaal tekeningen getekend met zwarte stift. Deze gingen over politieke, economische en artistieke onderwerpen. Het was zo boeiend en ik bleef maar lezen en om me heen kijken en switchen van muur naar muur. Dan zag ik daar weer een goede grap en dan weer daar, echt super bedacht en getekend.




Zidane

We liepen een donkere gang door, aan het einde van de gang gingen we rechts en daar zagen we een heel groot wit doek met daarop geprojecteerd een voetbalwedstrijd.

Len en ik gingen daar op een bankje zitten en hebben 15 min zonder wat tegen elkaar te zeggen non stop naar de beelden gekeken.
Het waren twee aparte beelden waarop je Zidane kon bewonderen. Op het linker scherm werd de film geprojecteerd. Het rechter scherm sprong af en toe aan en liet Zidane dan weer van een andere kant zien, en sprong dan weer uit.

Ik bleef maar naar het scherm kijken. Van links naar rechts. Elke keer als Zidane de bal aan nam hoorde je dat geluid heel sterk, dat was echt heel intens en ook heel duidelijk. Ook hoe hij ademde was heel intens, net alsof jij de enige was die het hoorde.

De kunstenaars Douglas Gordon en Philippe Parreno hebben dit gemaakt. Zij laten het populaire voetbal zien op een geheel nieuwe manier. De wereldberoemde Zidane werd tijdens de wedstrijd tussen Real Madrid (waar Zidane speelde) en Villareal FC in Madrid op 23 April 2005. Hij werd tijdens die wedstrijd gevolgd door zeventien camera's. De duur van de film is gelijk aan de duur van een wedstrijd. Het lijkt net alsof je de hele wedstrijd met Zidane meebeweegt.

De kunsternaars willen je laten zien, dat hoe er dagelijks naar voetbal gekeken wordt, slechts één manier is. Ze waren geïspireerd door de filmportretten van Andy Warhol uit de jaren zesig en hebben daarom film als medium gekozen. Je ziet in deze film dingen die je nooit op tv hebt gezien, zoals zijn gebaren en zijn handen.

De kunstenaars wilden laten zien dat je op verschillende manieren naar voetbal kan kijken, en dat is zeker gelukt. Als voetbal op deze manier uitgezonden wordt zou ik het zeker gaan kijken.


GroundAbout

GroundAbout. Urban sensibility is and around Eindhoven.
Een project van Ernst van der Hoeven en Frank Bruggeman.



Het project gaat over om je heen kijken. Het gaat over groen, natuur en cultuur als een geheel.
Ze willen meer laten zien dan het vanzelfsprekende publieke groen van plantsoenen, parken en lanen. Het bevind zich in de coulissen van de stad, de restruimtes en schemerzones.



Bij de binnenkomst kregen we een plattegrond van alle plekken die ze in Einhoven hebben gefotografeerd. In het midden van de ruimte stond een houten installatie wat je als uitkijkpunt kon gebruiken.
Vanaf daar kon je de posters die op een pallet lagen goed zien. Van boven af zag je het overzicht van de plekken in Eindhoven.


Hieronder zie je mijn top 3 foto's van de plekken.


Tongelreep-eiland, viaduct A2
(Stappendijk)

Dit was de eerste foto die ik zag en die bleef de hele tijd hangen. Dit kleine plaatje geeft niet de indruk weer wat die poster bij mij deed toen ik die zag. De natuur komt heel mooi navoren en dan op de achtergrond zie je de graffiti heel subtiel. Zonder die graffiti zou het plaatje niet de kracht hebben dat het nu heeft. Ze ondersteunen elkaar.


Warmoes (beta vulgaris), Volkstuin Vereniging Limbeek
(antony van Leeuwenhoeklaan)

Dit is een hele mooie volle foto. Er is heel veel te zien. Op een of andere manier trok de foto mij heel erg aan. Er zit bijna geen ruimte in de foto, alleen een stukje rechts boven. Toch is het niet storend of heel druk.



Hall of Fame, berk (Betula pendula)
(Berekuil)

Deze foto spatte van de grond af. Hij is zo helder. De kleuren van de natuur met de graffiti komt zo mooi op de foto uit. Links loopt de muur door maar dat is niet storend. Dat komt waarschijnlijk doordat je aan de rechterkant nog een stuk gras ziet, waardoor er wel ruimte wordt gecreëerd en het beeld niet te vol wordt.